Utstilling:”Trifles of life” av Anna Roos ( Oslo, Norge, f. 1971)

Tekst: Alessandra Pioselli

Åpning:17. april 2000 kl. 18:00

Varighet:17.-24. april 2000

Sted:Zone c/o Graffio, via Apollonia 23-25, Bologna, Italia


Prosjektet vil også bli vist i mai på jazzklubben Nefertiti i Göteborg ( Sverige) i anledning StandArt, en festival som vil finne sted forskjellige steder i byen.


Trifles of life- Anna Roos


Visse hendelser er sikkert ikke verdt bryet med å gi dem en dypere mening. For eksempel klikkingen av skoheler på en gate, den behagelige følelsen av varm stearin på fingertuppene eller en for varm dyne som blir sval når den snus på den andre siden... Småting, banaliteter, ting av liten verdi. Så liten at det nesten føles pinlig å snakke om dem.


Anna Roos har bedt flere personer om å syntetisere de minimale hendelsene i sine egne liv i et ord eller en setning. Det dreier seg om ubetydelige begivenheter som ikke ville satt noe merkbart spor etter seg, hadde det ikke vært for at de influerer og påvirker eksistensen vår, humøret vårt og oppførselen vår på en umerkelig, men avgjørende måte. Disse sporene som skjuler seg i dagliglivet og nesten er uten konsistens, er likevel i stand til å definere atmosfæren og retningen i alle fall i det ene øyeblikket av dagen om enn ikke hele livet. Det er selvfølgelig ikke nødvendig å legge merke til den plagsomme følelsen av en etikett på et klesplagg som stikker i nakken. Men denne og andre minimale hendelser representerer uansett aspekter ved måten hver og en opplever virkeligheten, selv om de helt sikkert er ubetydelige og helst betraktes med en overbærende ironi. Dermed er de også verdige oppmerksomheten; gjennom dem avsløres tid i oppførselsmønsteret, livsvaner, mikrofølelser som ligger til grunn for hele forholdet mellom jeg’et og verden omkring.


I videoen som vises på utstillingen, blandes et bilde som gjenkaller storbyens ”kjedsomhet” med et bilde av et mykt, lett og lyst materiale. Dette akkompagneres av kunstnerens stemme som leser de innsamlede erklæringene i sekvens. Denne sekvensen finnes også på CD, og vil bli spilt i løpet av kvelden på nattklubben, flettet inn i stedets egen musikk.

Alessandra Pioselli

Oversettelse: Marianne Heier